Boerka’s en het landsbelang

Gister las ik op nu.nl dat de PvdA fractie erop aandringt dat boerka’s worden verboden op hogescholen en universiteiten. Verbaasd las ik het ondersteunend relaas van hun medekamerleden die het net zo belangrijk vinden, omdat boerka’s een open communicatie in de weg staan. Ik ben voor ‘open’ communicatie. Maar ik zal je zeggen dat het boerka verbod tegen het landsbelang indruist.

Hier is hoe. Om ergens te beginnen: er zijn slechts 20 boerkadraagsters in heel nederland. Op de zwartste universiteit van Nederland, de Erasmus Universiteit Rotterdam, moet ik nog steeds mijn eerste boerka pinguïn tegen komen. En ik loop hier al een tijdje rond. Dus waar is het probleem? Wat is het fucking probleem? En toch koppen de kranten van de Telegraaf tot het AD en nieuwssites over de aanpak van deze 20 mensen die nooit een universiteit van binnen hebben gezien.

Ik ben een liberal. Ik geloof dus niet zo in verboden. Met name om dit voorbeeld. Het voorstel om het boerkaverbod uit te breiden komt van de PvdA. Een partij die een terugloop zag in de peilingen, en daar blijkbaar veel waarde aan hecht. Dus besluit de PvdA fractie om Nederlanders te beschermen tegen de oprukkende boerka’s. Hierbij speelt het in op de negatieve onderbuikgevoel jegens de islam en moslims. Door er ten eerste zo’n grote issue te maken, lijkt het ‘probleem’ groter dan dat het is. En de partij geeft een duidelijk signaal af naar de xenofobe kiezer: “wij staan aan jullie kant”.

Wat de partij hierbij vergeet zijn de effecten van een dergelijk verbod. Je vervreemdt de islamitische kiezer. Kiezers die de PvdA al jaren steunen, en door de jaren heen een belangrijke electorale pijler zijn gaan vormen. Maar dat is nog niet eens het ergste. Door de kamerbrede steun aan de uitbreiding van dit verbod, laat de kamer zien dat het bereid is symbool politiek te voeren om xenofobe kiezers bij zich te houden. Dit impliceert dat de islamitische kiezer ze minder waard is.

Islamitische kiezers zijn niet dom. Zij zien heus wel het symbolisch karakter in van dit onzinnig verbod. En vooral van het groots afzetten door de Tweede Kamer tegen hun religie. En precies door het gebrek aan dit inlevingsvermogen van onze kamerleded kunnen veel bi-culturele mensen zich maar niet thuis voelen. En dan vragen de kamerleden zich vervolgens wel af waarom mensen toch niet graag de taal willen leren. Vogelaar zag deze effecten. Jammer, dat ze niet een sterker minister was.

Het “ons vs. hunnie”-politiek maakt de kloof tussen mensen alleen maar groter. En op geen enkel manier is dit in het landsbelang. Wij weten uit de geschiedenis dat economische tegenspoed altijd gevoelens van achterdocht tegen anderzijnden aanwakkert. En het is goed te weten dat onze alom gerespecteerde (ahum..)Tweede Kamer in staat blijkt om ook op dit vuurtje olie te gooien.  

Ik ben niet alleen teleurgesteld in de PvdA, maar zeker ook in de VVD. In mijn opinie zijn zij op geen enkele manier een liberale partij. Sociaal en economisch gezien zijn het conservatieven. The exact opposite. Alleen GroenLinks en D’66 houden zich sterk voor onze vrijheden en burgerrechten. Maar ja, je kent mijn mening over die partijen.. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *