Fortis

Heel graag wilde ik niets schrijven over de kredietcrisis. Maar dit is een punt waar ik simpelweg niet omheen kan.

Ik was pro het consortium dat ABN Amro vorig jaar overnam. Om twee redenen: ze zouden ABN ontmantelen, en omdat ABN Amro Nederland door het Beneluxe Fortis zou worden overgenomen. Deze laatste zou een sterkere Benelux bank opleveren. Dat was mijn redenatie, althans. Waarom ontmantelen iets positiefs is, hoor ik je denken? Wel, de gehele economie is op ieder moment gebaat bij efficiëntie. Met zo min mogelijk mensen, zoveel mogelijk geld maken. Dit draagt bij aan een grotere welvaart, waar iedereen uiteindelijk van geniet.

Nu lijkt er dankzij een behoorlijk achtbaanrit een sterke Nederlandse consumentenbank te herrijzen. Natuurlijk gaat het Fortis aandeel as. maandag met het opengaan van de beurzen in Amsterdam en Brussel in elkaar storten. Niet vreemd. De Nederlandse Staat heeft voor een prikie een gezonde Fortis Bank Nederland, ABN Amro Nederland en Fortis Verzekeringen Nederland overgenomen. Bij elkaar goed voor 2,5 mld euro aan jaarlijkse winst. En de Belgen achtergelaten met een hoop geld en een groter hoop aan problemen.

De Belgen klagen. Veel nationale kampioenen hadden zij niet meer. Een Belgisch-Nederlands bedrijf was hun enig trots. En nu deze is opgesplitst, zijn zij volledig al hun zelfvertrouwen kwijt. De Nederlanders, koopmannen in hun genen, hebben het weer geflikt in de ogen van de Belgen. En gelijk hebben ze. Voor 16,8 mld euro een bedrijf dat tot verkoop in 2011 jaarlijks, o.a. door de integratie van ABN en Fortis, gemiddeld 3,5 mld euro zal opleveren. En nog eens bij verkoop 30 mld of meer. Voor de overheid geldt een gunstig rentetarief van 4,5 %, dus die 16,8 mld zal zo hard niet drukken op onze staatsbegroting.

Rekensom: 30 mld verkoop + 10,5 mld winsten – 16,8 mld aflossing – 2,3 mln rentelasten = 21,4 mld in winst voor de Nederlandse Staat. Wouter Bos heeft hier een deal van zijn leven gemaakt. 

Bijkomend voordeel: ABN Amro en Fortis kunnen nu samengaan in een sterke Nederlandse Bank die 40% van het marktaandeel heeft in het midden- en kleinbedrijf. Mijn hoop is, dat zij sterk blijven op de thuismarkt en vandaar uit langzaam aan, door overnames van verzwakte Europese banken en expansie kunnen groeien tot een internationale bank met Nederland als thuisbasis in 15 jaar tijd. Of schiet ik nu door in mijn optimisme?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *