Het schild dat verbeelding heet

Wij zien de wereld zoals wij hem willen zien. Wij zien mensen zoals wij ze willen zien. Wij leven ieder moment in onze eigen verbeelding.

Onze emoties en gevoelens komen voort uit de interactie tussen onze verbeelde wereld en de ‘echte’ wereld. Zo ook in de liefde. Wij beelden ons in dat iemand perfect is. Precies is zoals je wilt dat iemand zou moeten zijn voor jou. Welkom in de staat van verliefdheid. Wanneer blijkt dat diegene toch niet is zoals wij hoopten, dan zij we verdrietig. Ik geloof dat dat de kloof tussen de verbeelding en de realiteit diepe wonden kan slaan.

Voor mij is echte liefde wanneer de verbeelding van iemand overeenkomt met wie die persoon werkelijk is. Wanneer wij op geen enkele manier de verbeelding ons zicht op de realiteit laten ontnemen. Echte liefde is niet blind. Simpelweg omdat alleen dan de werkelijkheid is zoals wij hem wensen. Wij leven dan letterlijk onze droom.

Onze verbeelding kan een nare schild zijn tussen ons en de werkelijkheid. Geluk kan niet worden bedacht, maar slechts gevonden worden. Niet in de wereld waarin wij leven, maar in die wereld waarin wij ook sterven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *