India’s Ugly Face

Het wordt door sommigen de grootste democratie van de wereld genoemd. Een farce. Een land met een onderliggend discriminerend kastenstelsel is lastig een democratie te noemen. Een land met religieus geweld van hindoes tegen christenen en moslims, op een grote schaal én gesteund door de overheid, is niet een democratie te noemen. En laten we vooral niet vergeten dat een systeem waarin politie, politici en bestuurders om te kopen zijn, geen democratie te noemen is.

Ik vind het erg hypocriet om India niet met een gelijke standaard te meten als dat met China wordt gedaan. India is in mijn opinie net zo hard en niets ontziend tegenover haar minderheden. Kashmir is India’s Tibet. Een deelstaat (Gujarat) die systematisch geweld inzet tegen moslims. Of tegen christenen (deelstaat Orissa). Dit kunnen we toch niet over onze kant laten gaan?

Naar de buitenwereld is het misschien een schattig en cultureel interessant land, maar de shine van steden als Mumbai en Hydrabad kan het fascisme (zie ook haar blog) verder op in het land niet verhullen. Het spijt me om dit sprookje te verstoren. Echter, dit is wel hoe de zaken er voor staan. En ik denk dat wij, als Europeanen, zeker meer kritisch mogen zijn naar India toe wat betreft het naleven van mensenrechten. Net zoals we dat zijn naar China toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *