Vragen

Als vragen duiden op gebrek aan kennis, dan duiden ze vooral op de honger naar kennis. Vragen zijn krachtig. Omdat ze twijfel kunnen verwoorden. Omdat ze geloof kunnen verzetten. Omdat ze mensen kunnen doen huilen.

Het eerste wat een dictator na zijn (ik gebruik ‘zijn’, omdat het altijd mannen zijn..) machtsovername verbiedt, is het stellen van vragen. Vragen zijn machtig. En als je macht monopoliseert, dan kun je dat niet doen zonder mensen een dergelijk verbod op te leggen.

Vragen maken mensen gelijk. We hebben ze namelijk allemaal. Vragen onderscheiden ons ook van dieren. En toch ook niet. Want wij weten heel goed hoe krachtig een vraag kan zijn. Vragen als dolken. Vragen als vlammen in de pan. Vragen als de meest desastreuze atoombom. We zijn bang voor vragen. Om ze te stellen, om ze te horen.

Veel van onze huldigingen gaan ook uit naar mensen die wel vragen durven te stellen. We vinden mensen knap als ze dingen durven die wij zelf niet durven. Mensen die van de vinding van vuur, tot de iPhone en verder vragen zijn blijven stellen. Vrijheidsstrijders die volken konden inspireren door luid op naar hun recht te vragen en revoluties te leiden. Journalisten die in democratieën bedriegende politici ten val brachten. Dat vinden we allemaal knap en goed. Maar zelf je baas vragen naar je weggebleven loonsverhoging, of dat meisje in het paars uit vragen, of je vriend vragen waarom ook niet.

Confrontaties gaan we graag uit de weg. Liever leven op je knieën dan willen sterven op je voeten. Daarom volgen we liever de alpha, dan dat we tot de omega erop los vragen. Daarom is Balkenende bang voor vragen rond Irak. Daarom heb ik mijzelf als kind geslepen in de kunst van het liegen, om maar niet de vragen te hoeven horen. Daarom is het moeilijkste in communicatie het stellen van de vraag. Dé vraag.

Vragen, mijn vrienden,
is de reinheid van vriendschap.

Vragen, mijn duiven,
is jullie rauwe liefdeserts.

Vragen, mijn broeders en zusters,
is de blinde, doofstomme gelijkheid.

Vragen, mijn god,
is het absolute geloof in ongeloof.

Vragen, mijn betweters,
is wat volgt op ieder antwoord.

Ow, ik heb zelf nog wel een vraag. Waarom ben ik soms zo verdomd vaag?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *